Nevetnikék Alapítvány

A Nevetnikék 2023-as éve!

2023. december 28. - Nevetnikék Alapítvány

Pörgés. Ha csak egy szóval kellene jellemeznem ezt az évet, ez a szó fejezné ki tökéletesen milyen volt számunkra ez az év. Igazi hullámvasút jóval és rosszal együtt, őrült pörgés és hajtás, hogy megmutassuk, mire is vagyunk képesek, hogy megtudjuk csinálni a mások szerinti lehetetlent, és utolérjük magunkat. A járvány miatti létszámcsökkenés és a házkampány és felújítás hatását év elején még éreztük a bőrünkön. Azon dolgoztunk egész évben, hogy valahogy úgy tudjanak futni a programok, mint még a járvány előtt. És bár nagy volt a pörgés, az eredmények magukért beszélnek: talán nem csak utolértük magunkat, de még kicsit jobbá is váltunk. Visszatekintés Kőműves Glória vezető tollából.

20230513-09457108-csortos-szabolcs-nevetnikek-onkentes-7108.jpg

A kórházlátogató élményprogramban részt vevő önkéntesek létszámát volt a legnehezebb növelni. Nem azért, mintha ne lett volna túljelentkezés, amiért nagyon hálásak vagyunk. Viszont akárhányszor ültünk le egymás között szakemberek, hogyan lehetne felgyorsítani az önkéntesek szakmai felkészítését, mindig arra jutottunk, hogy bővítettük a képzési anyagot. Nem lehet megspórolni a tanulást, ha valóban hatékonyan akarunk segíteni azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá: a nem látogatott gyerekeknek, a fájdalmakkal küzdőknek, a szorongóknak, a zárkózottaknak, a durcásaknak, a síróknak, az apatikusoknak. A kötelező kommunikációs-módszertani-csecsemő-orvos-pszichológiai képzéseken túl rengeteg módszerspecifikus képzést is tartottunk önkénteseinknek: bábos-, bűvész-, kézműves-, társasjátékos-, zenés- , ukulelés-, lufihajtogató képzéseket. Mindeközben a létszám is megnőtt, Pécsen jelenleg 45 önkéntes jár heti rendszerességgel a Pécsi Gyermekklinikára, míg Kaposváron 10 főre nőtt az élményprogramtartók száma. Szeretnénk ezt a számot jövőre megduplázni, mindenesetre már most is érződik a gyerekeken a gyakoribb foglalkozások hatása: oldottabbak, az általános hangulatuk javult, és hosszabb ideig kitart a jókedvük. Arról nem beszélve, mennyire várják az önkéntesek visszatértét.

20230629-15202204-csortos-szabolcs-nevetnikek-onkentes-2204.jpg

Új mentorokat is felkészítettünk, így ősztől már ők képzik tovább a belépő önkénteseket, és bízunk benne, hogy ezáltal megnő a fogadókészségünk is. Egy önkéntesünknek köszönhetően pedig egy applikáció is segíti az önkéntesek munkáját, akik így sokkal könnyebben tudják követni, mi a helyzet a gyerekekkel, és célzottabban tudnak felkészülni a programokra.

 

image_6483443.JPG

 

A mesefalfestő programunk is szárnyalt. Sok korábban leegyeztetett projektet sikerült befejezni: Kaposváron gyermekrendelői várókat fejeztünk be, Szigetváron a gyermekosztály folyosóját, Pécsen pedig a röntgen kapott új köntöst. Viszont volt hatalmas projektünk is, ez pedig Dombóváron két felnőtt osztály kifestése. Itt realisztikus természeti alkotásra törekedtünk, és kihívás volt számunkra is, hogyan készítsük fel az önkénteseket minél gyorsabban az itt használatos technikára. Az eredmény magáért beszél. Az év utolsó harmadában a Titkos Projekten kezdtünk el dolgozni, főként a tervezési fázisban vagyunk, és jövőre kifog derülni, ez pontosan mit jelent. :)

 

 

11.JPGimage_6483445.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karácsony előtt átadtuk az ötödik kincsesládánkat is, ezúttal a Pécsi Gyermekklinika Belgyógyászati osztályának. Így Pécsen négy, Kaposváron egy ládánk van, amiket igyekszünk havonta-kéthavonta újra is tölteni mindenféle jóval. A pörgettyűk, szörnyecskék, állati kotyvasztók, csillag- és űrhajós pálcák voltak az idei favoritok a gyerekek körében, a legkisebbek pedig továbbra is a csendeskönyveket kedvelik a legjobban. A játékműhely bővült egy állandó kollégával, aki így Pécsen és Kaposváron is több műhelyt tudott leszervezni az önkénteseink körében, illetve sok budapesti vállalat is besegített a gyártásba.

 

image_6483444.JPG

 

Ezekben a pillanatokban, amikor írom ezt a blogbejegyzést is épp szorgoskodnak a Bajnok utcai vityillóban a játékkészítők, csiszolnak, rajzolnak, festenek, míg a kórházi önkéntesek a szomszédban babusgatják a legkisebbeket.

image_6483446.JPG

 

Idén tavasszal töltötte be a 15. évet a Nevetnikék Alapítvány, amit nagy születésnapi bulival ünnepeltünk. Körülbelül ekkor kerültünk egy válságos helyzetbe is, ugyanis sokkal több gyerekhez jutottunk el, az önkénteseink és programjaink száma is bővült, emiatt a munkavállalók száma is, de sajnos az adományszervezéssel lemaradtunk, és bizonytalanná vált a folytatás. Szerencsére ismét több száz ember gondolta úgy, hogy érdemes belénk fektetni, és amit képviselünk, támogatásra méltó, így ezen a nehézségen is túllendültünk, és megerősödve jöttünk ki belőle.

 

15szulnap.JPG

 

Eközben végre elintéztük, hogy hivatalosan is közhasznú szervezetként tartsanak minket nyilván, és az etikus adománygyűjtő jelvényt is megkaptuk egy átvizsgálást követően. Az együttműködési megállapodásunkat pedig új szintre emeltünk a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjával, amiben az átfogó programjaink is helyet kaptak, és a kölcsönös együttműködési pontok.

 

untitled_design8.png

 

https://univpecs.com/magazin/egyuttmukodik_pte_klinikai_kozpont_es_nevetnikek_alapitvany

 

A következő évi terv, hogy tovább növeljük az általunk elért gyermekek számát, amihez még több önkéntesre, és támogatóra van szükség. Ebben segít a NIOK által működtetett Stronger Roots programja, aminek keretén belül adományszervező munkatárssal fog bővülni a csapatunk. Viszont nem csak oktatunk, hanem tanulunk is, amiben a Scale Impact segít minket két éven át. Tanácsadóikkal október óta segítenek a hatásmérés, környezettudatosság vagy éppen marketing területén. Nem győzünk hálásak lenni, hogy ebbe a két éves program költségeinek jelentős részét, 83%-át a BiotechUSA állja, akiktől szintén sokat tudunk tanulni a következő évben.

 

bch_167.jpg

 

Hát tömören ilyen volt a Nevetnikék 2023-as éve. Statisztikai adatok később, mindenesetre köszönjük annak a több ezer embernek, támogatónak és önkéntesnek, akikkel együtt létrehoztuk ismét... a lehetetlent. ;)

 

Kőműves Glória, a Nevetnikék vezetője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nevetnikek.blog.hu/api/trackback/id/tr7718290125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása