Nevetnikék Alapítvány

Évértékelő... a Nevetnikék 2019-ben

2019. december 31. - Nevetnikék Alapítvány

A közepén kezdem, mert májusban egy nagyon régi álmom vált valóra, amikor átadtuk a Pécsi Gyermekklinikának az Interaktív Mesefalat. Ez az első, hogy az országban egy ambulancián a mesefalfestés mellett egyedileg elkészített játékok adnak lehetőséget a szorongásoldásra a gyerekeknek. És amiben még egyedi, hogy ezt 250 hozzá nem értő, de annál lelkesebb önkéntes bevonásával sikerült megvalósítanunk. A játékokat azóta is használják a folyosón várakozók, ezt a sok karbantartási feladatunk is bizonyítja.

8 hónap tervezési munka előzte meg a munkálatokat, sok egyeztetés a kórházzal, a figurák és látványterv megalkotása, a csövek beborítása és a fal előzetes glettelése, festése, sok-sok próba, hogyan tudjuk ezt részfeladatokra bontani az önkénteseknek, sok-sok egyeztetés arról, milyen játékok kerüljenek fel, és azokat hogyan lehet kivitelezni, majd ezek legyártása, sok-sok egyeztetés a cégekkel a támogatásokról és a dolgozóik bevonásáról, na és sok-sok stressz, hogy mindent időre elkészítsük, mert április végén már jött az első csapat, hogy felrajzolja a kontúrvonalakat. A májusunk szinte e körül forgott, a rendelési idő után 15-től késő estig minden hétköznap csak színkódoltunk, hogy a szombaton érkező tömeg festhessen. De nagyon megérte. Jó látni, ahogy a szűk folyosón egyszerre 30-40 önkéntes dolgozik azon, hogy megkönnyítse a gyerekeknek a hosszú várakozást. És jó volt látni az első gyereket, aki unatkozás és sírás helyett a falat nézte, majd elindult felfedező körútra....

 

20190530-1221-csortos-szabolcs-interaktiv-nesefal-atado-04361.jpg

Fotó: Csortos Szabolcs - UNIV Pécs

_mg_5130.jpg

Fotó: Ruprech Judit

 

De nem ez volt az egyetlen mesefalfestős akciónk idén. Évekkel ezelőtt még egyedül szerveztem, és koordináltam a Pécsi Gyermekklinikán a három gyerekosztály falfestését, idén viszont annyi meghívást kaptunk, hogy hamar rájöttem, egyedül sosem végzek vele. 6 festőkoordinátor segítette a munkámat, akik vállalták, hogy szombatonként segítenek az önkénteseknek a kivitelezésben. Az ő segítségükkel, és 26 szombat alatt sikerült kifesteni a dombóvári kórház gyerekosztályát egy hónap alatt (rekord a mi életünkben is!!!), a szigetvári kórház gyerekosztályának nagy részét, a pécsi kórház légúti lépcsőházát, és a Munkácsy utcában lévő beteg-pihenőt és gyerekszobát. Összesen 213 önkéntes részvételével tudtuk ezt megvalósítani, és nagyon jó érzés, hogy ennyien csatlakoztatok hozzánk, ezek a festős szombatok mindig jó hangulatban teltek, és sokkal barátságosabb környezet várja azóta a gyógyulni vágyó kicsiket.

 

img_1838.JPG

Szigetvári Kórház gyermekosztályának egyik kórterme

3.jpg

PTE - Urológiai Klinika

img_20191207_145333.jpg

Dombóvári Szent Lukács Kórház gyermekosztályának egyik kórterme

 

Viszont a falfestéseknek egyszer a végére érünk, de van itt egy fontosabb feladat, ami állandó jelenlétet kíván az önkénteseink részéről: ez pedig a kórházban ápolt gyermekek gyógyítása játékkal. Sok figyelmet szenteltünk idén az önkéntes toborzásra, hogy minél több önkéntessel tudjuk megvalósítani a látogatásainkat, hisz még mindig régi álmom, hogy minden nap, minden osztályon legyen program, így átírva a kórházi alapélményt a gyermekek lelkében. És nagy örömömre szolgál, hogy idén 23 önkéntes csinálta végig nálunk a hospitálásokkal, és képzésekkel tarkított hosszú felkészítést, és vált rendszeres nevettetővé. Viszont nagy hangsúlyt helyeztünk arra is, hogy az önkéntesek szakmailag felkészültek legyenek, bármilyen helyzet is adódik, bármilyen állapotú gyermekkel is találkozzanak, tudják, hogyan oldhatják fel a feszültségét, csillapíthatják a fájdalmát. Tartottunk a már meglévő önkénteseinknek zenés képzést (azóta mindenki a szívószál-dudát fújja), kézműves képzést, csecsemő képzést (hisz kiemelt figyelmet fordítunk azokra a gyerekekre, akiket szüleik nem tudnak látogatni), mesemondó és bábos képzést, és pantomim képzést, így már azok sem maradnak ki, akiket az állapotuk miatt csak az üvegajtón keresztül tudunk megnevettetni.

 lof_7881.JPG

 

 kepzes.jpg

 

És aminek még nagyon örülök, hogy már nem csak a Pécsi Gyermekklinikán dolgozunk, de június óta a kaposvári kórházban is. Idén 473 foglalkozást tartottunk, és körülbelül 1500 gyermekkontaktunk volt. Elindultunk Pécsen egy új osztályon is, a Mestyán Gyula osztályon, így mára elmondhatjuk, hogy a Pécsi Gyermekklinika összes fekvőbeteg osztályán jelen vagyunk. Tartunk foglalkozásokat az onkológián is, a légúton, fertőző osztályon, belgyógyászaton, neurológián, sebészeten, pszichiátrián.... apropó pszichiátria.

 

Már régóta játszunk azzal a gondolattal, hogy nem csak a beteg gyerekekre fér rá a mosoly, de azokon a felnőtt beteg társainkon is kellene segíteni, akik kifejezetten súlyos állapotúak, vagy hosszú távú lakói a klinikának. Így idén júniusban bevásároltunk jógamatracból, és tettünk egy kísérletet a felnőtt pszichiátriai osztályon. A próbaórák annyira jól sikerültek, hogy januártól teljes gőzzel szeretnénk jelen lenni, mozgásos- és társasjátékos programokat tartani.

 

joga.jpg

 

Na de vissza a gyerekekhez. A kórházpedagógiai feladatok ellátása nem feladatunk, nem erre jöttünk létre. Viszont ha van olyan kórházlakó, amelyik ég a vágytól, hogy megismerje a világot, és erre csak egy lehetősége van: ha mi segítünk neki, nehéz nemet mondani. Így alakult ki, hogy egy – bekerülésekor – 11 éves kisfiút, aki születése óta beteg, otthon ápolt, majd gépi lélegeztetés miatt kórházba került gyermeket az önkéntesek tanítanak meg helyesen és artikuláltan beszélni, olvasni, számolni. Mérhetetlenül csodálom azt a két önkéntesünket, akik ezt véghez vitték, és hétről hétre türelmesen tanítgatták, szeretgették a kisfiút a szokásos látogatásainkon felül. Számára kinyílt a világ, nagyon megszerette a nevetnikékeseket, mert ahogy ő mondta, „ha nevetnikékes, akkor tuti, hogy kedves és jókedvű”, és az egész csapat rajongójává vált, mert mindenki szívébe belopta magát. Soha az előtt nem láttam olyan szintű összefogást a csapatban, mint most, ezért a kisfiúért. De nagyon hamar egy másik krónikus betegünk is belopta magát a szívünkbe, beleszerettünk az eszébe, és elolvadunk a mosolyától, és mi örülünk a legjobban, hogy be tudtunk lopni hozzá egy cicát a 18. szülinapjára.

 

dori_cica.jpg

 

És egy kis meglepi a végére: idén 650.000,- Ft értékű orvosi művészereket, ápolási eszközöket adtunk át a Fertőző Osztálynak, mert egyedül az ő osztályuknak nincs saját alapítványuk, így mástól nem várhattak segítséget. Örülünk, ha kicsivel is, de hozzá tudtunk járulni a munkájukhoz.

 

Ez volt a Nevetnikék 2019-es éve. Mozgalmas, de én nagyon imádtam. Rengeteg szervezési munka van mögötte, és mindezt úgy, hogy nincs főállású alkalmazottunk, viszont akik jópár órákban bedolgoznak, szívüket-lelküket beleteszik, hogy pörögjön az egész, és minden feltételt megteremtsünk azoknak, akik egy szombatra, vagy heti 2 órára minket választanak szabadidős programnak. Azt hiszem még sosem találkoztam előtte egyszerre ennyi jó emberrel, és nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan mellénk álltatok.

2020-ra is megvannak a tervek. Nagyon köszönjük már most azt a több, mint fél millió forintot, amit az adjukossze.hu oldalon keresztül adtatok a Szigetvári Interaktív Mesefalra. Januárban az lesz az első dolgunk, hogy beszerzünk hozzá minden alapanyagot, és elkezdjük legyártani a játékokat, tavasszal pedig kifestésre és átadásra kerülnek. Viszont jövőre szeretnénk picit nagyobb fókuszt fordítani a kórházlátogatásokra, így főként toborzással, felkészítéssel, és foglalkozások megtartásával, képzésekkel fogunk foglalkozni, mert még mindig álmom, hogy minden nap, minden osztályon legyen program.... és már nem csak Pécsen. :)

 

Ezúton szeretném megköszönni Prell Anettnek a pécsi és szigetvári interaktív mesefal gyönyörű terveit, Paller G. Péternek az interaktív mesefal játékait, és mindkettejüknek a színkódolásokkal töltött estéket. Köszönöm Ruprech Juditnak azt a sok fantasztikus fotót, és a profi videókat.

Köszönöm azoknak a nagyvállalatoknak, akik hozzájárultak a 4 millió forintos pécsi interaktív mesefal projekt létrejöttéhez: Hauni Hungária, Az emberség erejével Alapítvány, Ready by Wednesday, Antal és társa Bt, Mecsekerdő Zrt, Lafarge Cement Magyarország Kft, Tettye Forrásház Zrt, OTP Bank Nyrt, Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány és Ferling Kft.

Köszönöm a festőkoordinátorok lelkes munkavégzését, és hogy ennyi szép munkát hoztak ki a rájuk bízott csapatokból: Matuca Ivett, Oltyán Dóra, Pénzár Ágnes, Tóth Ádám, Vátyi Veronika.

És azoknak a kisvállalatoknak, csoportoknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre egyik falfestés sem: Boróka Patika, Crosssec Solution Kft, Dombó-Coop Zrt, Dombóvári Szivárvány Óvoda, IT Services Hungary, Márkus Optika, Maurus Kft, Napsugár Óvoda, Pazirik Informatikai Kft, Szigetvári-Hús Kft, Szigetvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály, Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület, Szigetvári Rendőrkapitányság, Tettye Forrásház Zrt, Viessmann Fűtéstechnika Kft, Webépker Kft, Zrínyi Vár.

Köszönöm Ripli Zsuzsinak, hogy népszerűsítette a falfestő akcióinkat, és Kemény Dénesnek a kórházban tett önzetlen látogatását.

Hálásan köszönöm, hogy csodát vittetek végbe: Kovács Magdi és Wind Judit.

Köszönöm szupervízorainknak, pszichiáterünknek, pszichológusainknak áldozatos munkájukat, amivel segítettek az önkénteseknek megbirkózni a nehézségekkel is: Dr. Fenyvesi Ilona, Molnár Edit, Solymossy Lévai Edit.

Köszönöm a sok segítséget, az órákon át történő egyeztetéseket, a megszámlálhatatlanul sok e-mail és telefonos szervezéssel töltött perceket: Árkus Vanessza, Kapitányné Légrádi Éva, Matuca Ivett, Törköly Adrienn.

Köszönöm a mentoroknak a vidám és profi foglalkozásokat: Árkus Vanessza, Kapitányné Légrádi Éva, Matuca Ivett, Somlyai Bea, Szkrajcsics Vera, Törköly Adrienn.

Köszönöm a kuratórium tagjainak a türelmét, bizalmát, segítőkészségét: Csányi Vivien, Sőnfeld Mátyás, Rozsos Réka.

És köszönöm annak a sok-sok önkéntesnek a munkáját, akik igazából értelmet adnak az én háttérszervezésemnek, akik hétről hétre beviszik a gyerekekhez a jókedvüket, lelkesedésüket, és együttműködve a társukkal kitalálnak valami mókát, hogy átlendítsenek kicsiket és nagyokat a nehéz helyzetben: Akucs Péter, Baltavári Viktória, Cs. Molnár Viktória, Farkas Kinga, Feller Dia, Ficsor Luca, Fülöp Kinga, Gál Alexandra, Gárgyán Dorina, Hajdú Virág, Hardi Luca, Héjjas Orsolya, Kemény Fruzsina, Kemény Viktor, Kerekes Zsófia, Kiss Hajnalka, Kiss Katharina, Kovács Nóra, Kovács Regina, Könyves Kata, Köves Dániel, Ligetfalvi Erika, Lukácsi Tünde, Marosi-Szíjj Judit, Molnár Evelin, Munding Lili, Oltyán Dóra, Paines Míra, Paizs Ottília, Papp Kornélia, Planjsek Csaba, Rétvári Borbála, Söjtöri Dániel, Szalai Ibolya, Szentgyörgyi-Tilli Edina, Tomcsányi Júlia, Torma-Székely Éva, Tóth Ádám, Tóth Kíra, Tőkéné Gungl Anikó, Vankó István, Varga Csilla.

És köszönöm mind a 413 falfestő önkéntes munkáját, akik velünk töltöttek legalább egy szombatot! <3 :) <3

 

Még sikeresebb, nevetősebb új évet veletek együtt!

 

dsc_5337_20161119.jpg

 

Kőműves Glória, kuratóriumi elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://nevetnikek.blog.hu/api/trackback/id/tr7715377548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása